SaaS

De voordelen van Security as a Service

Published
De voordelen van Security as a Service

De meeste bedrijven gebruiken wel een of andere vorm van cloud-based technologie, denk hierbij alleen al aan office 365 van Microsoft, een ingeburgerde Cloud oplossing. Cloud biedt schaalbaarheid, flexibiliteit, kostenbesparingen en de mogelijkheid om bedrijfsfuncties remote, locatie onafhankelijk, uit te kunnen voeren. Cloud wordt steeds meer de norm, ook beveiliging blijft daar niet in achter. Securitas Technology streeft naar innovatie beveiligingsoplossingen en omarmt nieuwe technologieën, zo ook beveiligingsoplossingen in de Cloud.

Wat zijn Cloud beveiligingsoplossingen?

Bij traditionele beveiligingsoplossingen worden de centrale softwareapplicaties van de beveiligingssystemen geïnstalleerd op lokale servers bij de klant, al dan niet als VMware-oplossing. Deze zogenaamde on-premise oplossing vergt ICT-capaciteit van de klant, dagelijks beheer van de serveromgeving: updates, upgrades en beveiligingspatches van de besturingssystemen. Wanneer je kiest voor een oplossing in de cloud, kun je van veel on-premise hardware afscheid nemen: componenten van de diverse systemen kunnen via de cloud gelinkt aan het Security Management Platform (SMP) en van daaruit volledig beheerd worden.

Voordelen van cloud security-oplossingen

Het verplaatsen van je securitysystemen naar de cloud geeft een groot aantal voordelen:

  • Altijd en overal beschikbaar

Het SMP voor cloud-based solutions is altijd en overal beschikbaar, zolang je een internetverbinding hebt. Hierdoor kunnen beveiligingsfuncties remote uitgevoerd worden.

  • Altijd up-to-date

IT-afdelingen zijn vaak overbelast, in praktijk blijkt daardoor vaak dat het updaten en onderhouden van beveiligingssystemen erbij in schiet. Cloud-based solutions worden, zodra er updates beschikbaar zijn, automatisch geüpdatet. Zo weet je zeker dat het systeem altijd aan de laatste (cyber)beveiligingseisen voldoet en je over de nieuwste functionaliteiten beschikt.

  • Kostenbesparing

Naast de flexibiliteit en beschikbaarheid van cloudoplossingen, is kostenbesparing vaak ook een motivatie om de transitie naar de cloud te maken. SaaS-oplossingen zijn op de lange termijn bewezen kosteneffeciënter dan traditionele beveiligingsoplossingen. Een cloudoplossing vereist niet de hoge initiële kosten van de hardware, software en licenties, en het kost minder tijd, materiaal en arbeid voor systeemconfiguratie en implementatie.

  • Minder risico op uitval en verlies van data

Het is het slechtst denkbare scenario, maar komt vaker voor dan je denkt. Er is een beveiligingsincident, maar door één of ander technische probleem heeft het CCTV-systeem de videobeelden niet kunnen opnemen. Er wordt geschat dat ruim 30% van al het video bewijsmateriaal niet wordt opgenomen door technische problemen met uw CCTV-installatie. Dit kan een defecte camera zijn, defecte netwerk videorecorder of misschien een configuratiefout. Maar hoe los je dit op? De IT-staf heeft vaak geen tijd het CCTV-systeem te monitoren of de organisatie heeft überhaupt geen interne IT-organisatie om hierin te ondersteunen. Bij een cloudoplossing worden er automatische back-ups gemaakt en gaan er geautomatiseerde meldingen uit wanneer apparatuur defect is.

  • Optimaal beveiligd

Een van de grote misvattingen is dat de cloud niet veilig is, terwijl een cloud-based solution in praktijk vaak juist veiliger is dan een on-premise oplossing. Bij een cloudoplossing is de leverancier immers verantwoordelijk voor het updaten van de laatste securitypatches. Iets wat, zoals eerder genoemd, bij on-premise oplossingen lang niet altijd gebeurt. Bovendien wordt alle communicatie versleuteld conform de laatste standaarden en encrypted opgeslagen op een privédomein in de Azure Cloud™.

  • Flexibel

Wanneer een on-premise beveiligingssysteem uitgebreid moet worden, kan dit nogal wat voeten in de aarde hebben, terwijl een cloudoplossing de flexibiliteit kent om gemakkelijk uit te breiden. Je bent niet meer afhankelijk van on-premise hardware, maar linkt simpelweg de nieuwe componenten via de cloud aan het SMP.